Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan
oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah
pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi
yang sihat. Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon,
sejenis protien sistem imuniti yang penting , dan diperlukan juga untuk
metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.
Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil
vitamin C boleh
ü mengurangkan gejala penyakit asma.
ü Ia mencegah daripada
kesan merbahaya pencemaran ,
ü menolong mencegah kanser,
ü memelihara daripada jangkitan,
ü dan meningkatkan imuniti.
ü Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi.
ü Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras "low-density
lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang
sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau
kolestrol yang baik ,
ü menurunkan tekanan darah
tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" .
ü Ia juga sebagai keperluan
dalam pembentukan collagen,
ü vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal
dan lebam ,
ü boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan
ü mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oleh kerana badan kita tidak boleh
menghasilkan vitamin C , ia mestilah diperolehi melalui makanan atau dalam
bentuk tambahan. Agak malang, kebanyakkan vitamin C yang diperolehi daripada
makanan hilang dalam air kencing. Vitamin C diperolehi daripada buah beri,
buah-buahan sitrus, dan sayuran hijau. Sumber yang baik termasuk asparagus,
avocado, black currants, kobis bunga, anggur, kubis, lemon,
mempelam, biji sawi hijau, bawang, oren, betik, kacang peas hijau, nanas,
bayam, strawberri, tomato, berries fruit dll.
Di bawah merupakan Jadual VItamin C dalam sesetengah makanan termasuk Buah-buahan serta sayur-sayuran yang membekalkan vitamin C.
Source: "Canadian Nutrient File 2010" www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/fiche-nutri-data/index-eng.php [Accessed April 3, 2012].
__________________________________________________
20 JENIS BUAH-BUAHAN YANG KAYA VITAMIN C
____________________________________________________
1/2 biji grapefruit = 38 - 47 mg Vitamin C
------------------PERKONGSIAN------------------ Kebanyakan individu tidak suka mengambil sayuran dan buah - buahan dalam sajian harian mereka. Jadi ini menyebabkan mereka tidak mendapat nutrisi vitamin c yang cukup sedangkan dalam kehidupan harian mereka memerlukan vitamin c untuk membantu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh. Oleh itu, pengambilan supliment dapat membantu anda mendapat manfaat vitamin c. Vitamin C sustained Release Shaklee merupakan penyelesaian yang tepat untuk individu yang kekurangan vitamin C. Setiap tablet mempunyai kepekatan 500mg Vitamin C. Ianya diberi nama ‘Sustained Release’ kerana setiap tablet dicipta untuk membebaskan 1.5 Vitamin C buah secara berterusan perlahan-lahan ke dalam badan. Ujian klinikal menunjukkan Vitamin C dalam 2 tablet mampu bertahan selama lebih kurang 5 jam dan mampu kekal dalam plasma darah kita sehingga 24 jam! Dengan kata lain, 2 tablet Vitamin C boleh melindungi badan kita selama sehari suntuk! Berbanding dengan tablet yang tidak diperbuat daripada teknologi ‘Sustained Release’, Vitamin C akan terus dihadam oleh usus dengan cepat dan sebahagian Vitamin C akan terus dibuang dan dibazirkan sebab usus tak dapat menyerap sepenuhnya Vitamin C tersebut. Rugi kan?
-------------------------------------**************-----------------------------------------
Sekiranya
anda berminat ingin dapatkan produk semulajadi Shaklee. Boleh hubungi saya di
maklumat berikut
♥ Shaklee Independent Distributor ||Faiznur Fauzi||
[ ID No :
1101112 ]
♥ Contact Number : 0139762951 ♥ SMS/WhatsApp : 011-22023501
♥ Emel :
faiznuraini89@yahoo.com
♥ FB Page: Sihat itu sunnah-SIS
♥ FB : Faiznur Fauzi
|
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post a Comment Blogger Facebook